• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Onderhoud
Geschreven door Klaas Smit   
We raden u aan uw kristal met de hand af te wassen; de hoge temperatuur in de vaatwasmachine en de bijhorende afwasmiddelen kunnen de glazen beschadigen. Als u de glazen toch in de vaatwasmachine stopt, gebruik dan een zachte cyclus en mild reinigingsmiddel!

Als u uw glazen met de hand afwast, legt u best een rubberen matje, een dikke theedoek of een washandje op de bodem van de wasbak om barsten te vermijden. Gebruik altijd warm zeepwater en een zacht afwasmiddel (en een zachte spons of borstel). Als u een snuifje zout toevoegt, krijgen de glazen hun mooie glans terug!

Fanatieke wijnliefhebbers beweren dat zeep een residu achterlaat dat de smaak van de wijn beïnvloedt. Ze raden aan soda of natriumbicarbonaat te gebruiken. 

Om vlekken te verwijderen, volstaat het een handvol ongekookte rijst in warm water (met een beetje citroensap of azijn) te strooien; is vooral handig bij het reinigen van moeilijk bereikbare plekjes zoals in vazen. Een reinigingstablet voor gebitten is de ideale oplossing voor hardnekkige vlekken (controleer dan wel regelmatig het proces). Laat uw kristallen glazen nooit weken! 

Met een beetje azijn op een doek verwijdert u gemakkelijk kleine vlekken. Sommige winkeliers raden aan een druppel ammoniak te gebruiken; wees echter uiterst voorzichtig met deze irriterende chemische stof. Onze goede raad is: gebruik een mengeling van een afwasmiddel, een druppel ammoniak en warm water om uw kristallen glazen te doen blinken.

Droog, na al dat harde werk, uw glazen met de hand af (onmiddellijk na het afwassen om vlekken te vermijden). Gebruik hiervoor een doek zonder draadjes. Sommige mensen gebruiken de eerste keer vochtabsorberende handdoeken en wrijven de glazen daarna droog met een doek zonder draadjes. De keuze is aan u.

Een vastzittende stop van een karaf krijg je weer los door,
De karaf rechtop in warm water te plaatsen of op een warme plek te zetten. Na een poosje zal de stop, na zachtjes wrikken wel loskomen. Helpt dit niet dan een druppel olijfolie tussen de stop en de hals te druppelen, met een houten lepel zachtjes op de hals van de karaf tikken. Ook nu weer zachtjes wrikken en de stop zal loskomen. Geen kracht te zetten of onder op de karaf slaan!

Om te voorkomen dat de stop vast komt te zitten, zorg dat de hals en de stop schoon en droog zijn voordat de stop op de karaf gaat.